Als verkoper succesvol met DISC Sales!

Door: Janet Herraiz
9 juni 2021

Wat je niet wilt…

Jij zit net lekker in je salesrol, je hebt je hele presentatie, aan de klant, vol verve gedaan en tot je verbazing zegt de klant dat hij er later op terug komt maar nu geen interesse heeft. De klant kijkt zeer neutraal en jij begrijpt niet waar het is fout gegaan. Hij was immers zo enthousiast????

In het begin van mijn sales carrière kwam ik dit ook regelmatig tegen. Een leuke prospect ontmoet, goed gesprek gehad en hij nodigt mij vervolgens uit om te kijken of we zaken kunnen doen. Vol enthousiasme ga ik naar de afspraak, kom op tijd en promoot mijn bedrijf en mijn product vol verve. Toch krijg ik nee op het rekest als ik de klant vraag hoeveel stuks hij wil bestellen of wanneer we kunnen beginnen met leveren.  Nu weet ik inmiddels wat de oorzaak hiervan is, hoe ik dit kan beïnvloeden en hoe ik anderen kan behoeden voor deze beginners valkuil.

Ik hoor je denken: “je hebt geen behoefte gekwalificeerd…, je hebt niet goed geluisterd…, verkopers hebben twee oren en 1 mond en dat is niet voor niets…” Allemaal waar! Maar het echte geheim zit ’m in de Platina regel: Spreek de taal van je klant! Behandel hem zoals hij behandeld wil worden!  DISC helpt je daarbij.

Wat is DISC?

DISC is een tool die inzicht geeft in persoonlijkheid en gedrag. DISC onderscheidt 4 letters/kleuren, 4 drijfveren en motivatoren. In dit Blog beperk ik me tot de 4 letters/kleuren, hun gedrag en voorkeuren.

D: Rood: Doelbewust, doelgericht, kort en bondig en zeer daadkrachtig en zeker van de zaak

I: Geel: Spontaan, vrolijk, optimistisch, gezellig en snel, inspirerend en een verhalenverteller

S: Groen: stabiel, geduldig, procesmatig, bedachtzaam, harmonieus en de tijd nemend

C: Blauw: Analyserend, kwaliteit, details en processen met de juiste argumenten

Mijn ervaring

Mijn eigen DISC profiel is DI. De I zorgde ervoor dat ik als beginnend verkoper heel enthousiast was en ik niet uitgepraat raakte over ons bedrijf en over onze geweldige producten. In superlatieven en met veel handgebaren was ik een spraakwaterval die ook wel vragen stelde maar vooral ook veel aannames had en hoorde wat ik graag wilde horen.  Mijn hoge D maakte mij zeer doelgericht. Zelfverzekerd en recht door zee ging ik de klanten tegemoet en ik vroeg snel om de deal want ik vond het vanzelfsprekend dat ze met ons bedrijf zaken wilden doen.  Groot was dan ook de teleurstelling dat het zo niet altijd werkt.  De meeste inkopers hadden een heel ander profiel dan ik en dus andere voorkeuren voor gedrag en communicatie. Ik nam nog niet echt de tijd om de persoonlijkheid van de ander goed in te schatten en mezelf daarop aan te passen.  

Wat heb ik geleerd

Nu, inmiddels meer dan 20 jaar verder, kan ik zeggen dat de ervaring en het werken met DISC mij veel succes heeft gebracht. Een hoge conversie als het gaat om het maken van nieuwe klanten en order intake.  Ook jij kunt dit leren!!! Elke verkoper die tijd in zichzelf investeert en die open staat om te leren kan nog succesvoller worden. Meer afspraken, betere gesprekken, een hogere conversie en gemiddelde orderwaarde. DISC Sales leert je dit.

Wat leer je?

  • Hoe je kunt spiegelen in communicatie en gedrag op het profiel van je klant; 
  • Hoe je de juiste vragen stelt tijdens je gesprek met de klant;
  • De behoeftes van de klant te herkennen zonder dat de klant ze expliciet heeft uitgesproken;
  • Hoe je jouw voorstel maakt, passend bij de wensen van de klant;
  • Wat je manier van presenteren moet zijn zodat de klant het interessant vindt;
  • Hoe je de waarde van je voorstel aantoont, passend bij de voorkeur van de klant;
  • Welke bezwaren je kunt verwachten en hoe je ermee moet gaan;
  • Welke afsluittechniek je het beste kunt gebruiken;

Ook DISC succesvol inzetten?

DISC sales brengt meer succes in verkoop. Een must voor alle verkopers die de echte winnaarsmentaliteit hebben. Een must voor alle salesteams die boven zichzelf uit willen stijgen. Een must voor alle MKB+ bedrijven die succes en plezier in ondernemen willen ervaren.

XCDES heeft de kennis en ervaring met het succesvol in de praktijk brengen van DISC en het aanleren van de vaardigheden. Dit delen we graag met jou. Als je interesse hebt, laat het ons weten, dan nemen we snel contact met je op.

Copyright XCDES 2024