Waarom begrijpen mijn medewerkers mij niet?

Door: Cees van der Kooij
9 februari 2021

Elke ondernemer is begonnen omdat hij iets in de markt ziet ontstaan of gebeuren waarvan hij van mening is dat hij dat beter, efficiënter, goedkoper en/of met meer beleving kan doen. Samen met zijn klanten, producten/diensten en mensen zijn droom realiseren.

Het oplossen van een vraagstuk is in de ogen van de ondernemer vaak een rationeel probleem. In de praktijk zien we dat achter elk rationeel probleem een ander probleem schuilgaat. Het succes van de ondernemer is meer dan alleen zakelijk inzicht. Het ontwikkelen en motiveren van medewerkers, om hen de optimale bijdrage aan het succes te laten leveren, is zeker zo belangrijk.

Echter is de ondernemer niet altijd een goede manager, de ondernemer begrijpt niet altijd de belevingswereld van een medewerker en de medewerker heeft niet altijd dezelfde ambities en drijfveren als de ondernemer. Medewerkers binnen teams werken niet altijd optimaal samen. Communicatie verloopt niet altijd zoals het moet.

Het gedrag van medewerkers lijkt regelmatig onvoorspelbaar. Als ondernemer denk je dan: “waarom doen mensen niet wat ik wil?” “Wat zou het fijn zijn om het gedrag van de ander beter te begrijpen, te voorspellen en te kunnen beinvloeden.”

DISC® kan daarbij helpen. DISC® is een instrument dat het gedrag van mensen in kaart brengt.

Wat meet DISC®?

DISC® is een instrument dat diverse kenmerken meet van menselijk gedrag. Het brengt de vaak complexe werkelijkheid van mensen en hun gedrag overzichtelijk en begrijpelijk in kaart. Het geeft antwoord op:

  • Waarom hebben sommige mensen weerstand tegen veranderingen terwijl anderen het juist opzoeken?
  • Waarom nemen bepaalde mensen altijd de leiding en volgen anderen liever?
  • Waarom zijn sommige mensen heel flexibel en hechten anderen aan procedures?

DISC® geeft inzicht in waarom we doen wat we doen.

Kennis van DISC® geeft de mogelijkheid om uzelf en anderen op een goede manier te begrijpen. Hierdoor kunt u beter aansluiten op ieders persoonlijke (communicatie)behoeften, conflicten voorkomen of verminderen, verschillen in anderen beter waarderen en bouwen aan onderling vertrouwen. In het dagelijks leven kunt u de persoonlijkheidsstijlen makkelijker herkennen.

Voor u als ondernemer en voor uw medewerkers is het zeer waardevol om m.b.v. DISC® beter inzicht te krijgen in de persoonlijkheid van uzelf en van anderen. Het zorgt voor meer begrip, betere communicatie en succesvolle samenwerking.

Geïnteresseerd in het inzetten van DISC® binnen uw organisatie? De DISC® gecertificeerde mensen van XCDES helpen u graag.

Copyright XCDES 2024